donderdag 25 juli 2024

Veldhovense roefeljeugd doet grote-mensen werk

De jaarlijkse Roefeldag in Veldhoven zit er weer op. Ruim 1200 kinderen kinderen uit groep 3 t/m 8 van de Veldhovense basisscholen trokken met begeleider kriskras door de gemeente op weg naar een volgende roefelplek. Op elke nieuwe plek mochten ze even snuffelen aan het werk dat de “grote-mensen” dagelijks doen. En na menig bezoekje klonken er bij de jongste Veldhovenaartjes regelmatig de kreten als “dat wil ik nog een keer doen”!

Roefelen is een Vlaams woord voor snuffelen, rondkijken of onderzoeken. Op de Roefeldag mag je namelijk uitgebreid een kijkje nemen in de werkwereld van volwassenen, oftewel roefelen! Drieëntwintig jaar geleden werd in Veldhoven voor de eerste keer een Roefeldag georganiseerd en ook dit jaar had het roefelcomite samen met de Veldhovense bedrijven, organisaties en instellingen weer een grote diversiteit aan roefelplekken gevonden. Werken in een winkel, dieren voeren op de kinderboerderij, banden verwisselen van een auto, trouwen in de trouwzaal, spuiten met een brandweerslang, zelf een radio programma maken, bloemstukjes maken, een pannenkoekbakkercertificaat halen …… Het was er allemaal en nog veel meer afgelopen zaterdag in Veldhoven!

Vanaf half 10 waren de eerste roefelaars al op diverse roefelplekken te vinden. en dat bleef doorgaan tot 4 uur in de middag. Soms stonden ze al een kwartier van te voren te trappelen om naar binnen te mogen! Uiteraard maakte Veldhovens oudste roefelaar, burgemeester Jack Mikkers, ook een rondje langs veel roefelplekken. Zo kon hij met eigen ogen het enthousiasme zien waarmee Veldhovense organisaties hun deuren open zetten, maar daarnaast ontging hem ook niet het plezier dat de kinderen hadden als ze weer wat nieuws mochten doen.

Omroep Veldhoven deed ook dit jaar weer mee aan de Roefeldag en opnieuw bezochten diverse groepen de radiostudio om zelf hun eigen radio programma te maken. Spanning was er bij binnenkomst in de studio: gaat het echt meteen de lucht in, kan iedereen ons horen, waar moet ik over praten, mag ik zelf een leuke plaat draaien? En wie durft er als eerste achter dat grote mengpaneel te gaan zitten met al die knopjes en lampjes? Maar zoals elk jaar was de spanning snel gebroken toen de jonge radio-makertjes op hun plaats zaten, de microfoon voor hun neus kregen en met de koptelefoon op als echte DJ’s hun zegje konden doen. Verhalen over de meest bijzondere hobby’s kwamen op Radio Veldhoven langs: nieuwe huisdieren, schoolreisjes, vakantielanden, opening van de nieuwe MFA Zuid …… Er was zelf een jongen die al wist wat hij later wilde worden: directeur van de Efteling, want dan kon hij elke dag in de attracties gaan zitten! En over de muziek die de Veldhovense jongelingen mooi vonden was weinig misverstand: de absolute topper op deze roefeldag was Pitbull met ‘Fireball’. Elk groepje had deze muzikant op de wensenlijst staan, maar ook OMI met ‘Cheerleader’ was een veel gevraagde gast.

In totaal bezochten zaterdagmiddag ongeveer 24 kinderen de radiostudio van Omroep Veldhoven. Het waren stuk voor stuk toppers die we misschien over een jaar of 10 als radio-DJ bij de lokale omroep terug gaan zien (behalve de toekomstig directeur van de Efteling dan…).