dinsdag 28 mei 2024
Voormalige eigenaren Louis Schats en Rudy Snel met burgemeester Marcel Delhez - Foto: Omroep Veldhoven

Burgemeester ontvangt 1e exemplaar fotoboek Notarishuis

Veldhoven-Dorp – Zondagmiddag werd in buurthuis D’n Bont in Veldhoven het eerste exemplaar van het nieuwe fotoboek “Veldhovens oudste huis, het Notarishuis” uitgereikt aan burgemeester Marcel Delhez. Voorafgaand aan deze uitreiking kregen bezoekers enkele lezingen te horen over restauraties aan historische gebouwen. Het boek over het Notarishuis is vanaf nu ook verkrijgbaar in de winkel bij Primera in de Nieuwstraat.

Op de boekuitreiking waren ruim 60 geïnteresseerden afgekomen. Dick Zweers uit Bergeijk zorgde voor de inleiding. Hij is bouwhistoricus, een archeoloog maar dan boven de grond.
In het boeiende verhaal “Van Vitselstek tot steen” vertelde hij hoe men vroeger gebouwen maakte van vlechtwerk en leem. Rijke mensen konden zich een stenen huis veroorloven, ze waren immers “steenrijk”. In het notarishuis heeft men een monster van een oude moerbalk genomen en de jaarringen daarvan langs ‘de eeuwige boom’ gelegd. Daaruit bleek dat het notarishuis niet uit 1680 dateert, maar veel eerder uit 1438. Hierdoor is het Notarishuis het oudste huis in Veldhoven.

De tweede lezing kwam van de bevlogen bouwhistoricus John van Lierop. Hij houdt zich vooral bezig met restauratie van historische agrarische gebouwen. Veel gebouwen worden niet deskundig gerestaureerd, waarbij er veel verloren gaat. Ook de aandacht van gemeenten is door bezuinigingen de afgelopen 30 jaar sterk verminderd. Een goede manier om om te gaan met oud en nieuw is het verhaal van de oude boer Doy. Die woonde zijn hele leven al op de boerderij. Een achterneef had de boerderij gekocht en bij renovatie ervoor gezorgd dat Doy naast de boerderij in zijn eigen vertrouwde omgeving verder kon leven.

Na de lezingen mocht Veldhovens burgemeester Marcel Delhez het eerste exemplaar van het fotoboek “Veldhovens oudste huis, het Notarishuis” in ontvangst nemen. Hij ontving het fraaie fotoboek uit handen van Louis Schats en Rudy Snel, beiden voormalig eigenaren van het Notarishuis aan de Dorpstraat 25. Vanaf 1916 werd het Notarishuis verkocht aan Louis Schats, die er tot 1987 gewoond heeft. Het Notarishuis werd in dat jaar verkocht aan Rudy Snel, die het oude historische gebouw dit jaar weer verkocht aan bouwbedrijf Broeren Das. Louis en Rudy hebben een enorme inspanning verricht om dit fotoboek van het Notarishuis bij elkaar te krijgen. Ook staan in dit boek de bewoners, die dit huis heeft gehad. Men heeft zelfs nog foto’s gevonden uit de periode 1890-1910.

Het boek “Veldhovens oudste huis, het Notarishuis” is verkrijgbaar voor €18,50 bij boekhandel Primera in de Nieuwstraat.