zaterdag 22 juni 2024
v.l.n.r. Els van de Ven, Daan de Kort, Julian van de Laak (winnaar) en Dorine Prinsen © Omroep Veldhoven/Evert Geurts

Julian van de Laak is Veldhovens Voorleeskampioen

De Veldhovense Finaleronde van de Nationale Voorleeswedstrijd is woensdag gewonnen door Julian van de Laak van Basisschool “Aan ’t Heike”. Na een spannende voorleeswedstrijd en uitvoerig juryberaad ontving hij uit handen van wethouder Daan de Kort een fraaie oorkonde. Julian kwalificeert zich nu als Veldhovens voorleeskampioen voor de regiofinale die in maart in Goirle plaatsvindt.

Scholieren van groepen 7 en 8 van de Veldhovense basisscholen waren massaal naar Theater De Schalm gekomen om hun eigen favorieten aan te moedigen in de feestelijke en spannende voorleeswedstrijd. De jury, die de voorlezers moest beoordelen, bestond uit Els van de Ven (medewerkster Bruna Veldhoven), Dorine Prinsen (directeur/bestuurder Bibliotheek Veldhoven) en Daan de Kort (wethouder onderwijs gemeente Veldhoven).

Na het openingswoord werden alle voorleeskampioenen van de basisscholen voorgesteld. Als eerste beet Indy Schoemaker (Dick Bruna) de spits af en las een stukje voor uit “Superjuffie” van Janneke Schootveld. Daarna volgden Tobias Lefeber (De Rank) en Ebbie van Giessen (De Berckacker). Voor een korte muzikale onderbreking zorgden Elise en Tobias uit groep 8 van basisschool De Rank. Maar er moesten nog 4 voorleeskampioenen komen, dus de strijd was nog niet gestreden! Ook Julian van de Laak (Aan ’t Heike), Sophie Jansen (Sint Jan Baptist), Gijs van de Voort (Eigenwijs) en Loes Heijmans (Op Dreef) lieten zich van hun beste kant horen.

Nadat alle voorleeskampioenen hun (lees)klus geklaard hadden, ging de jury in beraad wie Veldhovens Voorleeskampioen zou worden. De jury had daar best moeite mee, want ze waren allemaal zo goed! Dat kostte dus wat tijd en discussie. In de tussentijd was er een fraai muzikaal optreden van een medewerker van de bibliotheek. Hij zong de hit “IJskoud” van Nielson en nodigde de kinderen uit om op het podium mee te doen. Daarna werden er nog wat moppen getapt, waarbij presentator Mark van der Linden enkele kinderen op het podium haalde.

Onder toeziend oog van de jury leest Julian van de Laak voor uit zijn boek

Uiteindelijk kwam wethouder Daan de Kort met het verlossende woord van de jury: Julian van de Laak was verkozen tot Veldhovens Kampioen Voorlezen 2018/2019. Hij had een stukje voorgelezen uit “Ik ben Vincent en ik ben niet bang” van Enne Koens. Een medaille, oorkonde en een cadeau mocht de trotse Julian in ontvangst nemen. Tevens plaatst Julian zich nu voor de regiofinale, die zaterdag 16 maart in Goirle plaatsvindt.