dinsdag 28 mei 2024
Kunst van de verstilling Beuron breit
Kunst van de verstilling Beuron breit @Foto Christian Wucherpfennig

Kunst van de verstilling – Kerst expo in ’t Oude Slot

Zeelst – Van 11 december tot en met 3 januari 2021 zijn in Museum ’t Oude Slot bijzondere kerstgroepen te bewonderen. Ze komen uit de befaamde collectie van Jacob Graansma, een gepassioneerd verzamelaar.

Jacob Graansma verzamelt al vele jaren kerstgroepen. De nadruk ligt op oude groepen uit Nederland, Duitsland, Oostenrijk en Italië. Hij heeft inmiddels een collectie van zo’n 300 groepen. Voor de meeste groepen ontwierp hij een passende achtergrond. Dit in nauwe samenwerking met de Duitse art-designer Christian Wucherpfennig, waarbij de stijl en de uitstraling van de betreffende groep het uitgangspunt is. Hij is ook verantwoordelijk voor de achtergrondschilderingen en bedenkt telkens een concept voor de jaarlijkse exposities door heel Nederland. De samenwerking levert ieder jaar weer een verrassende expositie op met steeds een andere invalshoek op het thema kerstgroep. Graansma is bovendien lid van de vereniging ‘Vrienden van de Kerstgroep’ en redactielid van het verenigingsblad.

Verstilling
Voor deze expositie in Museum ’t Oude Slot is een selectie gemaakt van zo’n 50 groepen en een aantal oude papieren ‘vouwkrippen’. De nadruk ligt op de eenvoud en uitstraling van de diverse groepen. Zo is er een Napolitaanse groep uit 1780 te zien en een groep in de zogeheten “Beuroner Stil” van rond 1920. Ze willen vooral de groepen zelf laten spreken, met de wens dat het aanschouwen leidt tot een moment van verstilling en aandacht voor de boodschap die de figuren zelf vertellen.

Geen toeslag
Bezoek uitsluitend door reservering vooraf via www.museumoudeslot.nl Het entreebewijs geeft zowel toegang tot deze expositie als de vernieuwde vaste presentatie met hoogtepunten uit de museumcollectie. Afhankelijk van de dan geldende Corona maatregelen zijn er extra openstelling gepland, een aangekleed museumcafé en een kerstconcert.

Adres: Museum ’t Oude Slot, Hemelrijken 6, Veldhoven. Reguliere openingstijden: woensdag t/m zondag van 13.00 – 17.00 uur. Entree €4,50; kinderen tot en met 17 jaar €2,50. Museumkaart: gratis.