zondag 23 juni 2024

Subsidie voor nieuw gratis cultureel festival Veldhoven

Veldhoven krijgt in september een nieuw en gratis toegankelijk cultureel festival, genaamd Cityfest. Het college besloot dinsdag om de nieuwe stichting Cult Veldhoven te ondersteunen met een jaarlijkse subsidie en een incidentele opstart-subsidie.

Gemeente Veldhoven geeft in 2018 en 2019 een meerjarige subsidie aan de Stichting Cult Veldhoven van € 27.000 per jaar, wat hetzelfde bedrag is dat voorheen jaarlijks gereserveerd werd voor het Cult&Tumult-festival. Voor de komende jaren komt daar een incidentele opstartsubsidie bij om het nieuwe festival goed op de kaart te zetten. Deze subsidie bedraagt voor het jaar 2018 € 12.500. Onder voorbehoud van vaststelling van de gemeentebegroting 2019 en 2020 wordt voorts een aanvullende incidentele subsidie verleend van € 10.000 (voor 2019) en € 5.000 (voor 2020). In 2020 start de nieuwe budgetperiode voor de jaarlijkse subsidies.

Op 28, 29 en 30 september vindt het nieuwe festival dit jaar onder de titel Cityfest voor de eerste keer plaats. Het is een meerdaags, gratis en openbaar toegankelijk cultureel festival op een drietal locaties: in het Burgemeester Elsenpark, op het Meiveld en op het plein voor The Post. Evenals bij Cult&Tumult zullen de straatartiesten en blaaskapellen op de wegen tussen de podia hun kunsten laten zien. En ook de Veldhovense culturele instellingen als de bibliotheek, theater De Schalm, muziekschool Art4U en museum ’t Oude Slot hebben weer hun inbreng in Cityfest. Informatie over de programmering volgt eind juli via www.city-fest.nl.

In 2017 ging de stichting Cult&Tumult failliet. Al snel na dit faillissement ontstond vanuit de samenleving het initiatief om een vervolg aan dit populaire en gratis toegankelijke festival te geven. Het gemeentebestuur reageerde positief op dit initiatief. Ondernemers en culturele instellingen werken op dit moment samen aan het opzetten van een sprankelend programma voor alle inwoners van Veldhoven.