woensdag 17 april 2024
Burgemeester Letty Demmers feliciteert Toon van de Heuvel met de behaalde titel - (c) Omroep Veldhoven

Toon van de Heuvel Koningsschutter Onze Lieve Vrouwe Gilde

Zeelst – Op kermismaandag vond traditioneel weer het Koningsschieten plaats op het Gildeterrein van het Onze Lieve Vrouwe Gilde. Dit 3-jaarlijkse evenement levert de nieuwe koningsschutter op, een titel die voor 3 jaar behouden mag worden. Drie gildebroeders streden om de titel, een strijd die met het 76e schot beslist werd door Toon van de Heuvel. Hij is dan ook de nieuwe koningsschutter, een titel die hij tevens heeft tijdens het 750e jubileumjaar dat volgend jaar gevierd wordt.

In de ochtend verzamelden de gildebroeders zich in hun clubhuis Manhattan van waaruit de afmars begon naar de Sint-Willibrorduskerk voor een mis, die geleid werd door pastoor Frank van As. Hier vond ook de presentielijst en vendelgroet plaats en tot slot werd er een groepsfoto gemaakt. Vervolgens ging de groep op weg naar naar het schietterrein aan de Blaarthemseweg in Zeelst van de vereniging “Het gilde van onze Lieve Vrouwe van Zeelst en Meerveldhoven”.

Na de traditionele plichtplegingen zegende pastoor van As de schuttersboom en de gildebroeders. Waarnemend burgemeester Letty Demmers loste het openingsschot, waarna drie broeders streden om de titel koningsschutter. Ook de huidige koning deed mee. Na drie maal achter elkaar de titel koningsschutter te hebben behaald word je keizer (en een keizer mag nooit meer mee doen).

Toon van de Heuvel won uiteindelijk met het 76e schot. Toon had toevallig ook de “vogel” gemaakt, het voorwerp waar op geschoten wordt. Diegene die het laatste stuk van de vogel schiet is winnaar. Toon was al eerder schutterskoning en wel van 2009 t/m 2012.

Volgend jaar zal het 750e jubileumjaar groots gevierd worden met o.a. de volgende activiteiten:

  • 12 mei 2019 (moederdag): Koning der koningen met een schietterrein in de kom van Zeelst
  • 30 juni 2019: klein gildedag, waarbij alle gildes van Veldhoven aanwezig zijn
  • 24 augustus 2019: Schieten om het Gemeenteschild
  • 7 september 2019: receptie en feest

De videoreportage die Omroep Veldhoven gemaakt heeft tijdens het Koningsschieten is HIER te bekijken.