dinsdag 16 april 2024
Sander van Weert kopt bal weg onder het oog van de satelliet-TV wagens van FOX-sport - Foto: FEBI

Houdini-act op Sportpark Zeelst

Zeelst – Houdini, de legendarische boeienkoning uit begin vorige eeuw, stond erom bekend dat hij zich altijd op het laatste moment uit de ketenen wist te bevrijden. Afgelopen zaterdag voerde UNA deze stunt op door diep in de toegevoegde tijd de enige goal van de wedstrijd te scoren tegen Spakenburg, dat net als de geelzwarten in de strijd tegen degradatie is verwikkeld.

Het werd een wedstrijd die zondermeer een degradatiekraker genoemd kan worden: zenuwslopend, angstig, onrustig en teveel spanning. Kortom, minder geschikt voor hartpatiënten. Alleen winst was belangrijk in de strijd om te overleven in de Tweede Divisie. Zowel voor de ploeg van Joop Gall als voor het team van Mark Schenning zou een gelijkspel geen zoden aan de dijk zetten.

Het duel kende weinig doelrijpe kansen. Voor rust kreeg UNA nog de beste mogelijkheden. In de 25e miuut werd uit een corner de bal doorgekopt, waarna Willem Tieben de bal rakelings naast kopte. Op slag van rust kreeg ook Brian Boogers nog een kans. Een vrije schop van Benjamin van Wanrooij werd bij de verste paal teruggeschoven in het strafschopgebied van Spakenburg. Bij de andere paal werd het schot van Brian Boogers door door keeper André Krul onschadelijk werd gemaakt.

Na de pauze kreeg UNA een uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen. Sander van Weert werd in de punt van het strafschopgebied door Tim Sanders onderuit gehaald en scheidsrechter Serik wees naar de stip. Vanaf elf meter schoot Niek van Boekel hoog in, maar keeper Krul kon de bal nog over de lat tikken. UNA kreeg wel meer vat op het spel. In de normale speeltijd was alleen een kopbal van Mart v.d. Gevel kansrijk. Weer stond Krul een treffer in de weg. In de 87e minuut had het ineens zomaar 0-1 kunnen worden. Invaller Olivier Pilon kreeg de bal door het midden aangespeeld en zag alleen Petsr Stoskovic nog voor zich, maar zijn schot strandde op de goed uitgekomen UNA-goalie.

Scheidsrechter Serik voegde vier minuten toe aan de wedstrijd. De spanning was te snijden op het UNA-sportpark, want een gelijkspel was voor beide ploegen niet genoeg. En toen gebeurde het waar heel Zeelst naar verlangde: in de 94e minuut zorgde Niek van Boekel op miraculeuze wijze voor de bevrijdende treffer: 1-0. De boeien waren los.

UNA heeft nu 35 punten en is nog steeds niet veilig. Dit seizoen resten nog vier wedstrijden: uit naar Katwijk en Kozakken Boys, thuis tegen Jong Sparta en HHC Hardenberg.

UNA: Stoskovic; v. Weert, Tieben, Schapendonk, Huijben; Sebregts, Boogers (66. v.d. Gevel), Stottelaar, v. Wanrooij (86. v.d. Meer), N. v. Boekel (95. v.d. Boomen), Tielemans
Spakenburg: Krul; Vreekamp (79. Dua), Buijtenhuis, Sanders, Supusepa; Nick Tol, Lanting, Philip, Belterman, Kees Tol (57. Pilon), Veerman