zaterdag 27 juli 2024

Rood Wit imponeert niet tegen RPC en verliest met 3-1

Stratum – In een zeer matige wedstrijd kon Rood Wit het huzarenstukje van vorige week (waar het een 0-4 achterstand binnen ruim een kwartier omboog – naar een 4-4 eindstand) niet herhalen. De Veldhovenaren, die op een directe degradatieplaats staan, konden het de thuisploeg, die net boven de streep staat voor nacompetitie-degradatievoetbal, niet lastig maken.

Vanaf het begin zette Rood Wit goed druk naar voren. De gasten hadden de eerste 10 minuten het meeste balbezit, maar creëerden daaruit geen kansen. RPC liet het gebeuren en maakte zich weinig zorgen. De eerste kans voor RPC ontstond pas in de 18e minuut toen een Jippe van den Heuvel een goede voorzet gaf, die bij de tweede paal rakelings naast werd gekopt door Emiel van der Steen. Een kleine 10 minuten later was het wel raak: door verkeerd dekken van de Veldhovense back, kreeg Rick Wijnen de bal voor zijn voeten en zijn uithaal ging hard in het Veldhovense doel, 1-0. In het resterende kwartier gebeurde er weinig meer op sportpark De Heihoef.

De tweede helft startte Rood Wit met twee verse krachten: Remco Ruijs en Nawid Sadat hadden de plaats ingenomen van Michael Damman en Gerrit Breton. Nadat er in de 49e minuut nog een doelpunt van RPC-er Rinke Pennings werd afgekeurd (rand buitenspel), was het Rood Wit dat vijf minuten later langszij kwam. Een overtreding binnen het Eindhovense strafschopgebied op een roodwitter leverde een strafschop op die hard door Nawid Sadat vanaf de 11 meter stip verzilverd werd, 1-1. Zou Rood Wit het spel nu naar zich toe kunnen trekken?

Het antwoord was nee, want binnen 3 minuten stond RPC alweer op een 2-1 voorsprong. Aanleiding was een, door een zwak leidende scheidsrechter Francisca, simpel gegeven penalty na een aangeschoten handsbal binnen de 16 van Rood Wit. Rinke Pennings liet met een harde, lage pingel doelman Corné van der Heijden kansloos, 2-1. De wedstrijd werd vervolgens steeds rommeliger met weinig verheffend voetbal van beide kanten, en als er eens gejuich te horen was op het sportpark, dan kwam het uit de kantine door een doelpunt van PSV tegen Ajax.

Door de neervallende regen hadden de meeste toeschouwers zo langzamerhand ook al het hoofdveld verlaten om in de droogte van de kantine naar de topper in de eredivisie te kijken. Zij misten daardoor wel de 3-1 van RPC: Emiel van der Steen werd niet goed aangepakt waardoor hij vanaf de achterlijn een voorzet kon geven. Die kwam op 11 meter van het doel bij Noah Naus, die redelijk ongehinderd een schot mocht lossen dat laag over de grond in de hoek van het doel verdween, 3-1. Het werd zelfs nog bijna 4-1 na een snelle Eindhovense aanval waarbij Mark Werts de bal op links snel doorgaf op Jippe van den Heuvel die hem meteen voorgaf op Rick Wijnen, maar die kopte hem bij de 2e paal rakelings naast.

Rood Wit kon vanmiddag absoluut geen aanspraak maken op de overwinning en het speelde, volgens trainer Marc Verbeek na afloop, een van de minste wedstrijden van het seizoen. De werklust en strijd die de roodwitters vaak in andere wedstrijden lieten zien, was vandaag niet aanwezig. Met nog 4 wedstrijden te gaan en een achterstand van 8 punten op een plaats voor nacompetitievoetbal, kan Rood Wit na deze nederlaag directe degradatie nauwelijks nog ontlopen.

27. Wijnen 1-0; 54. Sadat 1-1 (str), 57. Pennings 2-1 (str), 87. Naus 3-1

Rood Wit: van der Heijden; Damman (46. Ruijs), van de Looij, van den Oever, Valies (70. van Beek); Kouwenberg, van Etten, Hawedi (70. Evers), Breton (46. Sadat); van Gulik (83. Mandigers), Pardoel
RPC: Aarts; van der Velden, Briels (Naus), Pennings, Slegers; van den Heuvel, Bertels, ’t Lam; Werts, Wijnen, van der Steen