woensdag 24 april 2024
Rood Wit - Sparta'25
Douwe Veenstra aan de bal, Jan van Hout kijkt toe - Foto: Herman Schoemaker/Omroep Veldhoven

Rood Wit met passie naar verdiende overwinning

Veldhoven-Dorp – Twee maal verlies en een doelsaldo van nul voor en zes tegen, geen goede seizoen opening voor Rood Wit. Vanmiddag gooiden de Veldhovenaren echter alle schroom van zich af en streden met passie en beleving naar een verdiende overwinning op Sparta’25. En voor het eerst dit seizoen hield Rood Wit de nul achterin, terwijl er ook nog eens 4 keer gescoord werd tegen een tegenvallend Sparta’25.

Toch was het begin van de wedstrijd voor de gasten uit Beek en Donk. Met snel spel werd druk naar voren gezet wat echter nauwelijks kansen opleverde. Rood Wit beperkte zich in de beginfase tot verdedigen en loerde op de counter om de snelheid voorin te benutten. Dat lukte al binnen vijf minuten toen Jan van Hout, na een diepe bal, het strafschopgebied binnendrong en de bal laag in de korte hoek schoof, 1-0.

Sparta’25 deed er, onder nadrukkelijke coaching van trainer Patrick Methorst, een schepje bovenop. Dat leverde diverse hoekschoppen achter elkaar op maar steeds was Rood Wit doelman Mark Smulders bij die hoge ballen met zijn vuisten heer en meester in zijn doelgebied. Na een kwartier was het toch bijna gelijk. Een vrije schop op 25 meter van Joost Ankersmit werd binnen de 16 doorgekopt, maar Mark Smulders kon de lage bal met een duik nog nèt uit de verste hoek tikken.

In de omschakeling waren de Spartanen kwetsbaar omdat er te weinig rugdekking werd gegeven. De snelle Rood Wit spitsen maakten hier regelmatig gebruik van maar vonden steeds de doelman Bram Werdens op hun pad. In de 27e minuut was het echter weer raak. Uit een scrimmage voor het Sparta-doel kon Finn van Gulik, die een goede wedstrijd speelde, de laatste tik geven, 2-0. Vanaf dat moment brak er iets bij de gasten. Rood Wit kreeg steeds meer de overhand zonder echt gevaarlijk te zijn.

Na de rust bleef Rood Wit de betere ploeg. In de 52e minuut scheerde een schot van de op snelheid zijnde Jan van Hout diagonaal voor het doel langs. Toch had Sparta’25 even later toch de aansluitingstreffer kunnen maken. Een vrije schop van Tijn van de Berg op 22 meter scheerde rakelings over de lat boven Mark Smulders en een minuut later schoot Daan van Heijnsbergen van de rand strafschopgebied, recht voor het doel, een meter over.

Rond de 70e minuut velde Rood Wit definitief het vonnis over de Spartanen. Douwe Veenstra’s eerste balcontact nadat hij als wissel het veld in was gekomen voor Stef Fasen, was meteen een perfecte assist op Jan van Hout. Die schoot de bal snoeihard en onhoudbaar voor doelman Bram Werdens in het doel, 3-0. Vijf minuten later was het opnieuw raak. Douwe Veenstra lag geblesseerd op het middenveld, maar de scheidsrechter liet doorspelen. Sparta’25 twijfelde even, waardoor Giovanni van Bladel op links veel ruimte kreeg. Op snelheid drong hij via de zijkant het strafschopgebied in en knalde de 4-0 er in.

In de laatste minuut kreeg Sparta’25, dat de moed niet had opgegeven, toch nog een kansje. Een hoge bal werd door Mark Smulders weggestompt, maar kwam recht in de voeten van Denzel Hajema, Diens schot van 14 meter ging echter een meter over het Rood Wit doel.

In tegenstelling tot de openingswedstrijd tegen RKVVO, waarin de Roodwitters weinig beleving toonden, stond er vanmiddag een team dat met passie en gedrevenheid een verdiende overwinning behaalde op een zwak Sparta’25.

5. v. Hout 1-0, 27. v. Gulik 2-0; 68. v. Hout 3-0, 73. v. Bladel 4-0

Rood Wit: Smulders; Damman, Schellekens, v. Beek, Sleegers; Breton, Brugman (82. Mandigers), v. Gulik; Fasen (67. Veenstra); v. Hout (78. Ruijs), v. Bladel
Sparta’25: Werdens; Biemans (46. Brouwers), v. Melis, Bussers, Ankersmit; Koot, v.d. Ven, v. Veen (46. Hajema); v. Schijndel, v. Heijnsbergen, v.d. Berg