zondag 28 april 2024
UNA in de aanval - Foto: Thieu Vlemmix

Sterke eerste helft van UNA genoeg voor 1-0 winst op Groene Ster

Zeelst – UNA heeft op sportpark Zeelst goede zaken gedaan in de stand van de eerste periode. De ploeg van Harrie Gommans won nipt met 1-0 van Groene Ster, maar die uitslag had met name dankzij een sterke eerste 45 minuten hoger kunnen uitvallen. Hierdoor blijven de geel zwarten meestrijden voor de eerste prijs die te verdelen valt dit seizoen in de 3e Divisie B.

Groene Ster is geen onbekende tegenstander voor UNA. Doorgaans staan de wedstrijden tegen de ploeg uit Heerlerheide voor aanvallend voetbal, strijd en doelpunten. In de wetenschap dat Groene Ster dit seizoen tot nu toe beter presteert in uitwedstrijden dan thuis op sportpark Ponsebroek, was UNA gewaarschuwd. Daarnaast eindigde de laatste ontmoeting tussen beide ploegen vorig seizoen in Zeelst in een 0-4 overwinning voor de Limburgers.

UNA startte sterk aan de wedstrijd. Direct in de 1e minuut stoomde Joey van Casand op links naar voren en zijn voorzet bereikte net niet spits Jeroen van Schoonhoven. Een kwartier later werd het sterke begin van UNA beloond door een treffer van diezelfde Jeroen van Schoonhoven. Hij was in de 17e minuut het eindstation van een goed lopende aanval over meerdere schijven. Doelman Petar Stoskovic speelde Tom Scheepers in, die paste naar de vrijstaande Joey van Casand op links. Hij bracht Max van den Akker in stelling en diens afgemeten voorzet vanaf de linkerflank werd keurig binnen geprikt door Jeroen van Schoonhoven. 1-0 UNA, prima aanval en prima treffer.

Na de openingstreffer trok UNA het goed verzorgde aanvalsspel door. Groene Ster stelde daar weinig tegenover en had met name moeite met de op rechts opstomende Thomas Horsten en Joey van Casand vanaf links. De ploeg van Harrie Gommans dwong meerdere goede mogelijkheden af, maar een Limburgs been of doelman Mark Voss stonden een tweede treffer voor UNA in de weg. Een aantal hoekschoppen zorgden voor gevaar in de zestien meter van Groene Ster. Juul Respen bracht in de 33e minuut met een afgemeten voorzet vanaf rechts wederom Jeroen van Schoonhoven in stelling voor het Limburgse doel, maar een been van Dylan Zwartjes wist ternauwernood een tweede tegentreffer van UNA te voorkomen.

Tot aan de rust veranderde het spelbeeld van de wedstrijd niet en was de 1-0 ruststand voor UNA meer dan terecht. Een stand die hoger had kunnen uitvallen.

Na rust kwam Groene Ster fel uit de kleedkamer. Er zat meer pit in de duels van de Limburgers en zij probeerden een overwicht te creëren. Toch was het UNA dat in de 55e minuut bijna op een 2-0 voorsprong kwam. Jeroen van Schoonhoven kopte in kansrijke positie recht in de handen van doelman Mark Voss. Vervolgens was er lange tijd veelal strijd op het middenveld, tot minuut 75. Een schot van Brian Boogers werd door Mark Voss vakkundig uit zijn doel geranseld. Kort daarna ontving aanvoerder Dylan Zwartjes in de 79e minuut, na een lichte overtreding op Nick Tielemans, zijn tweede gele kaart en moest Groene Ster met 10 man verder. Ondanks een man minder bleven de Limburgers de aanval zoeken, maar de verdediging van UNA, onder aanvoering van ‘man of the match’ Tom Scheepers, gaf geen krimp. Na 4 minuten blessuretijd floot scheidsrechter Jules Nelissen voor het einde.     (verslag: Eric Boesten)