zondag 23 juni 2024
UNA voor het eerst in de historie op Friese bodem en klaar voor de aftrap

UNA tart in Friesland het noodlot

Sneek – Met nog vier wedstrijden te gaan heerste in het UNA-kamp de gedachte dat drie punten tegen het laaggeplaatste SWZ Boso Sneek en OJC Rosmalen, plus nog een puntje tegen de Kon.HFC en HSC’21 voldoende moest zijn om bij de beste zeven te finishen. Na zaterdagavond kan die wens voorlopig in de koelkast. UNA, dat zoveel potentie in de gelederen heeft, bakte er in Sneek helemaal niets van en speelde voor de 4e keer in 5 wedstrijden gelijk: 0-0.

In de thuiswedstrijd tegen de Friezen op 6 december wonnen de geelzwarten nog met 6-0. Op het fraaie sportpark in Sneek zou een overwinning voor de Zeelstenaren ook normaal zijn geweest. Normaal, maar niet automatisch. Zeker niet als bij sommige spelers een instelling lijkt te bestaan dat met 70% inzet ook gewonnen kan worden. Dat kan niet op Topklasse niveau, ook niet als je tegen de drager van de rode lantaarn speelt.

Natuurlijk was UNA sterker dan SWZ, dat het hoofdzakelijk van tegenhouden moest hebben. Toch ontsnapten de Friezen af en toe, maar dat leverde nooit echte kansen op. Scoringskansen waren aan UNA ook bijna niet besteed. Met een beetje goede wil vielen er in de hele wedstrijd drie te noteren. In de achttiende minuut werd een slim lobje van Teun Sebregts over doelman Kevin van der Meulen nog net voor de doellijn weggeveegd. In de tweede helft stond Van der Meulen in de weg bij een fraaie poging van Thom van de Donk, die na rust meer snelheid en passie in de ploeg bracht. Kans drie ontstond op het eind van de toegevoegde tijd, toen Niek van Boekel voorlangs het doel schoot. SWZ creëerde slechts enkele kansen, maar als de Friezen een keer een poging waagden, stond daar nog altijd de betrouwbare UNA-sluitpost Stoskovic.

Beide clubs sloten de wedstrijd met tien man af. In de 77e minuut pakte Thomas Huijben de doorgebroken Freerk de Jong vast en daar stond maar één straf op: rood. In de slotfase haakte Nickel Nzoko met een forse blessure af, terwijl trainer Berry Zandink al drie maal gewisseld had. SWZ Boso Sneek vierde de 0-0 als een overwinning, maar UNA tart met dit resultaat het noodlot.

Opstellingen
SWZ Boso Sneek: v.d. Meulen; Jarjour (79. Andringa), Goes, Velds (86. Altenburg), d. Jong, Tankink, Boersma, Derguti, Huitema (68. d. Ruiter), Nzoko, Bennik
UNA: Stoskovic; v. Weert, Huijben, Schapendonk, Scheerlinck; Stottelaar (79. v. Beers), Sebregts, Stottelaar, N. v. Boekel; R. v. Boekel (66. Bostanci), Janssen, Tielemans (46. v.d. Donk)