dinsdag 18 juni 2024

Eerste editie ‘Veldhoven Proeft’ leeft

In het Burgemeester Elsenpark werd van 1 t/m 4 september voor het eerst foodfestival Veldhoven Proeft georganiseerd. Te midden van stands met bijzondere gerechten kreeg de Veldhovenaar de kans kennis te maken met horeca uit de buurt.

Sfeer

Mensen verdringen zich kletsend rondom de tafels, vanaf het podium klinkt muziek en kinderen glijden één voor één met het nodige kabaal van de glijbaan in de speeltuin. Een oase van geluid en dat niet alleen. De geur van hamburgers, een paar stappen verder ineens het zoete van een suikerspin dat de neus inkomt, het kan op Veldhoven Proeft. Het leeft.

Gezinnen lijken massaal op het evenement afgekomen te zijn, iedereen kletst met iedereen, ‘ons kent ons’. De sfeer is dan ook gemoedelijk, alsof men op een groot tuinfeest staat in plaats van op een festival.

unspecified-11

Een keigezellig feest

Aan een tafel achter een groot glas bier zit een man alleen wat om zich heen te kijken. Een grijns verschijnt op zijn gezicht als hem naar zijn naam wordt geïnformeerd. Huub heet hij “achternaam is niet belangrijk en een foto hoeft al helemaal niet, daarvoor ben ik te oud.” Hij vermaakt zich prima in zijn eentje, zo blijkt. “Het is mooi weer en het is hier keigezellig. Volgend jaar kom ik gewoon weer terug.” Of het feit dat hij entree moet betalen nog een probleem is? Lachend schudt hij zijn hoofd. “Nee joh, twee euro vijftig maar, gaat nergens over.”

Even verderop zijn Laura en Nico neergestreken op een hooibaal, ook zij willen best nog wel een keer. “Het ziet er goed uit hier,  het is mooi aangekleed en er hangt een prima sfeer.” aldus Laura. Ook Nico heeft geen enkele moeite met de entree: “we zijn ook naar een foodfestival op Strijp-S geweest, in Eindhoven en daar was het duurder, dan valt dit ons erg mee. De prijs/kwaliteit verhouding is hier goed.”

Kritische noten

Is er dan op het hele festival geen enkele kritische noot te horen? Jawel, uit de speeltuin bijvoorbeeld. Twee blonde meiden met suikerspin zijn wel te strikken voor een paar vragen. Chloë en Evy heten ze, elf en negen jaar oud. Ze hebben al voldoende kunnen snoepen hier, daar draait het immers toch om op een foodfestival. “Pannenkoeken, suikerspinnen en een varkenshaasspies” somt Chloë op. Ook de jongere generatie vermaakt zich prima op het festival. “Er is genoeg te doen” vindt Evy. Maar… Als ze dan toch een tip zouden mogen geven aan de organisatie dan zou er voor kinderen in de avonduren nóg wel wat meer mogen komen.

Ook volwassenen met tips worden uiteindelijk gevonden, al valt de kritiek wel mee. Roos en Bart Swart komen uit Eindhoven en werken beiden in de horeca, uit nieuwsgierigheid komen ze even kijken. Maar: een professioneel oog kijkt toch anders. “Ik vind het geheel wat rommelig, dankzij de haringen van de tenten. De muziek vind ik wel weer leuk, goed dat ze overal op het terrein aan versterkers hebben gedacht.” Bart valt haar in de rede: “ik snap wel wat je bedoelt maar rommelig is niet het juiste woord. De entourage klopt gewoon en het terrein is logisch ingedeeld.” “Dat is wel zo, dan is onoverzichtelijk misschien beter. Neem nou de menukaart, bij Eindhoven Culinair hangen overal grote borden, hier is het zoeken op de tafels of er misschien ergens een kaartje ligt. Dat je entree betaalt is wel redelijk, al betaal je ook al voor het eten maar ik snap dat het nodig is om dit allemaal op te zetten.”

Chloë en Evy

Meisjes met ijsjes

Ook ondernemers die deze dagen proberen bekendheid te verwerven onder het publiek zijn tevreden. Celine runt samen met zus Bente de foodtruck Meisjes met Ijsjes waar zij sorbets op een stokje verkopen. Het product zouden zij omschrijven als funky en culinair maar is vooral bedoeld om in het gat in de markt te springen voor mensen met een intolerantie. “Je hoort het toch steeds vaker, glutenintolerantie, mensen die E-nummers angstvallig mijden. Deze mensen willen wij tegemoet komen, onze ijsjes zijn helemaal intolerantie-proof.” Het blijkt een succes, met een opgeknapte bus uit 1974 reizen zij het hele land door, ieder weekend is vol gepland en menig festival is al door de witte truck opgevrolijkt. “Wij wonen zelf op dit moment in Veldhoven dus mensen zien wel vaker onze bus staan. Het is dan ook leuk om nu een keer een thuiswedstrijd te mogen doen. Nu kunnen omwonenden eindelijk een keer het product proeven dat bij die witte bus hoort.”

unspecified-9