dinsdag 16 juli 2024
Een citroentje op duizendschoon - Foto: IVN

1 juli – Open Middag Vlindertuin Meerveldhoven

Meerveldhoven – Evenals voorgaande jaren wordt ook dit jaar weer een Open Middag gehouden in de Jo van Duin Vlindertuin in Meerveldhoven. De Open Middag wordt vindt plaats op zondag 1 juli tussen 14-16 uur. De vlindertuin ligt aan het Ariespad 5 in de wijk Meerveldhoven, een zijstraat van de Aerdmennekesbaan.

Dit jaar is er hard gewerkt aan de insectenmuur en een verdere uitbreiding van de tuin. Zo is er een voorbeeldtuin aangelegd in het kader van operatie Steenbreek (tegel eruit, plant erin!). In deze uitbreiding staat een informatiebord, dat op de Open Middag feestelijk onthuld wordt door Veldhovens wethouder Jeroen Rooijakkers. De uitbreiding is mogelijk geworden met steun van het IVN-afdeling Veldhoven-Vessem en een bijdrage van de Stichting Stimulering Natuurprojecten Omgeving Eindhoven (SSNOE).

De KNNV (Vereniging voor Veldbiologie) en bijenhoudersvereniging Ambrosius zijn op de Open Middag eveneens aanwezig om uitleg te geven over hun activiteiten. Voor de kinderen is er een speurtocht door de tuin en ze kunnen zaadbommen maken. De insectenmuur moet nog gevuld worden met allerlei holle stengels voor de solitaire bijen. Hieraan kunnen de kinderen hun steentje bijdragen.

De Vlindertuin ligt bij het voormalige gereformeerde kerkje aan het Ariespad 5 in Meerveldhoven. Het kerkje is nu in gebruik als verenigingsgebouw van het IVN-afdeling Veldhoven-Vessem en heet op z’n Brabants ‘D’n Aard’. De tuin van zo’n 800 m² is ontworpen door Jo van Dun en in februari 1997 aangelegd. De ongeveer 150 plantensoorten in de tuin zijn speciaal gekozen om hun aantrekkingskracht op vlinders en andere insecten. De nectar- en waardplanten zijn grotendeels inheems. Verschillende grondsoorten zijn aangevoerd zoals droge en vochtige zavelgrond, zure en minder zure veengrond en leem. Zandgrond was al aanwezig. Naast vele bermplanten zijn er ook een tweetal vijvers, rotsplanten en een bosperceeltje te vinden.