RKVVO-back Bart Braam in duel met de snelle Shaerion Jansen - Foto: Ronny van Gerwen

RKVVO speelt zich veilig in laatste competitieronde

Geldrop – De laatste competitieronde moest de beslissing brengen wie de nacompetitie voor degradatie in zou gaan. RKVVO stond met Braakhuizen gelijk in punten (34) op een 7e resp. 8e plaats (waarbij RKVVO een beter doelsaldo had). Net daaronder stond met 33 punten PSV/AV. Bij winst of gelijkspel tegen naaste concurrent Braakhuizen zou RKVVO klassebehoud veilig stellen. Bij verlies waren de Oerlenaren afhankelijk van het resultaat van PSV tegen hekkensluiter Dommelen. De spannende wedstrijd eindigde in een 1-1 gelijkspel, waardoor RKVVO ook volgend seizoen uitkomt in de 3e klasse.

Ook voor Braakhuizen stond er veel op het spel. Niet alleen maar klassebehoud, maar de ploeg uit Geldrop mocht absoluut niet in de nacompetitie voor degradatie terecht komen, omdat het dan de 2e periodetitel zou verspelen (en geen wedstrijden voor promotie zou kunnen spelen). Van beide kanten stond er dus de nodige druk op de ketel om deze cruciale wedstrijd niet te verliezen.

De eerste helft was nauwelijks 5 minuten oud of beide doelmannen moesten al aan de bak. Youri van Tilburg pareerde met zijn vuisten een hard schot van Jordan Bujitu, en een minuut later deed RKVVO-keeper Stef Biscop hetzelfde op een poeier van Bob van de Ven. Na een gelijk opgaande strijd was het in de 25e minuut weer een kans voor Braakhuizen: Rik Slaats kopte een bal achterwaarts net over het Oerse doel. Vijf minuten later kreeg Bart Sanders twee opgelegde kansen achter elkaar. Eerst kopte de RKVVO-spits een goede voorzet van links over het doel. En nauwelijks 5 minuten later was het opnieuw een goede voorzet vanaf links die nu op 4 meter van het doel hard werd overgeschoten door Sanders.

Duel tussen Bram van der Velden en Ibrahim Sanatci – Foto: Ronny van Gerwen

Op het randje van het rustsignaal ging het echter faliekant mis in de Oerse defensie. Een bal kon simpel tussen drie RKVVO-verdedigers door gespeeld worden, waarna in een rommelige situatie Shaerion Jansen simpel de 1-0 kon intikken. Ongunstiger had het doelpunt niet kunnen vallen zo net voor rust! Toch had RKVVO in dezelfde minuut alsnog gelijk kunnen komen. Luuk Soetens nam tegen de achterlijn een vrije schop, die op 3 meter voor het doel door de vrijstaande Bart Sanders tegen de keeper aan werd gekopt!

Meteen na rust kwam RKVVO goed uit de startblokken in een aanval waarbij zowel Luuk Soetens (op links met de bal) als Jordan Bujitu op rechts doorbraken met 1 verdediger in het midden. De voorzet van Soetens op de geheel vrijstaande Bujitu was echter te diep. Meteen daarna kreeg Braakhuizen verdediger Maarten Elsendoorn een gele kaart vanwege opmerkingen op de leiding. Aangezien hij in de 1e helft al een gele prent had ontvangen werd hij met rood van het veld gestuurd. Braakhuizen moest in deze belangrijke wedstrijd verder met 10 man.

RKVVO maakte daar gretig gebruik van, want de blauwgelen kregen meer vat op het spel en ook meer ruimte om aanvallen op te zetten. Dat leidde 4 minuten na de rode kaart al tot de gelijkmaker. Bart Braam speelde Martijn van Dijk op links perfect aan. De Oerse linksbuiten ging op snelheid door en gaf vanaf de zijkant van het strafschopgebied een voorzet, die bij de 2e paal net genoeg getoucheerd werd door Bart Sanders om in het doel te rollen, 1-1.

Niek Bekkering (l) en Bram van Sambeek (r) jagen op de bal – Foto: Ronny van Gerwen

Drie minuten later, in de 57e minuut, hielden de in grote getale meegereisde RKVVO-supporters hun adem in, want Niek Bekkering schoof de bal door de benen van Stef Biscop in het Oerse doel. Braakhuizen juichte, maar dat was van korte duur omdat scheidsrechter Raats het doelpunt afkeurde vanwege (nipt) buitenspel. Twee minuten later had RKVVO de voorspong kunnen pakken: een voorzet van Martijn van Dijk werd bij de eerste paal verkeerd geraakt door Bart Sanders, waardoor de bal naast het doel rolde.

In het restant van de wedstrijd konden de 10 van Braakhuizen geen vuist meer maken tegen de 11 van RKVVO. Er werd aan beide zijden behoorlijk gewisseld, maar dat bracht weinig verandering in het spelbeeld.

Het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Raats werd verwelkomd met uitbundig gejuich van RKVVO-spelers en supporters. De 1-1 eindstand was voor RKVVO voldoende om niet in de nacompetitie voor degradatie terecht te komen! Aan de kant van Braakhuizen bleef het echter lang onzeker en stil totdat duidelijk werd dat het al gedegradeerde Dommelen voor een verrassing had gezorgd door PSV/AV met 3-2 te verslaan. Hierdoor gaat PSV de nacompetitie voor degradatie in en Braakhuizen kan zich gaan opmaken voor de nacompetitie voor promotie. De voetbalmiddag eindigde dan ook met een feestje in Oers en Geldrop waarbij het nodige blond schuimend bier rijkelijk vloeide 🙂

45. Jansen 1-0; 54. Sanders 1-1

RKVVO: Biscop; van der Velden, Wibbens, L. Segers (Rijkers), Braam (88. B. Soetens); van Sambeek, Jongenelen, L. Soetens (79. Verhoeven); Bujitu (79. Oosterbosch), Sanders, van Dijk
Braakhuizen: van Tilburg; Vertogen, Elsendoorn, Sweegers, Plaum (85. de Wit); Slaats (79. Cetindas), van Lier (90. de Roo), Sanatci; Jansen (79. Schoenmakers), Bekkering, van der Ven