Mark van Doorn kiest de aanval, gadegeslagen door Jim van Beek en Irene-speler Remco Gielen - Foto: Margo's Fotografie

Rood Wit niet scherp om overwinning op te eisen

Veldhoven – Het was een ideaal voetbalweertje: 16 graden met een fraai zonnetje dat af en toe doorbrak. Maar het voetbal was niet hartverwarmend. Rood Wit speelde zonder passie en scherpte tegen SC Irene dat in winstpunten op gelijke hoogte stond. Zelfs toen Rood Wit met een man meer op het veld stond was het niet bij machte om de Limburgse ploeg echt onder druk te zetten. Dat uiteindelijk de (terechte) gelijkmaker van Rood Wit alsnog op het scorebord kwam, was een juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen in het veld.

De wedstrijd op sportpark De Korze begon nog als een aardig schouwspel. Beide ploegen kozen voor de aanval waarbij Rood Wit aanvankelijk de beste kansen kreeg. Zo koos Gideon Pieschel na 8 minuten op links de aanval, trok bij de achterlijn naar binnen en schoot hard op keeper Jimmy Kessels. Vier minuten later een identieke aanval over rechts, maar nu via Jan van Hout. Ook zijn schot strandde op keeper Kessels. SC Irene kreeg een eerste echte kans na ruim een kwartier toen op links Imo Selen doorkwam. Zijn splijtende pass door het strafschopgebied ging op een teenlengte voorbij de inglijdende Jeroen Thijssen, die op enkele meters vrij voor keeper Mark Smulders uitkwam.

Na een half uur werd dan toch de ban gebroken toe SC Irene op voorsprong kwam. Gijs van den Bogaerd kreeg de bal binnen de 16 recht voor het Rood Wit doel aangespeeld. Hij kreeg alle ruimte om de hoek uit te kiezen. Maar Mark Smulders redde zeer knap in eerste instantie, ook in de rebound stond hij zijn mannetje, maar in derde instantie kon van den Bogaerd het alsnog afmaken door de terugketsende bal vol op de slof laag in de hoek te laten ploffen. De Rood Wit verdediging was te traag om hun doelman te hulp te schieten ….

In de laatste minuut van de eerste helft leek de wedstrijd te kantelen. Irene doelman Kessels moest ver uit zijn doel komen – te ver – waardoor hij de bal met zijn handen voor een Rood Wit aanvaller wegsloeg. Maar hij stond daarbij buiten het strafschopgebied. Scheidsrechter De Vaan was onverbiddelijk en toonde de Kessels de rode kaart. Jochijms werd opgeofferd zodat reserve keeper Wilms het veld in kon komen en SC Irene moest verder met 10 man.

De supporters van de thuisploeg waren in goede hoop dat Rood Wit in de 2e helft met overtuiging de aanval zou kiezen om de achterstand van het scorebord te vegen. Maar dat viel tegen. Het ontbrak de thuisploeg aan scherpte en passie om het de ploeg uit Tegelen echt lastig te maken. Er kwamen nauwelijks uitgespeelde kansen en ook SC Irene vond het best zo. De wedstrijd leek dan ook op een deceptie uit te lopen totdat uit het niets centrale verdediger Robbert Bettgens van een meter of 15 hard op doel mocht schieten in een overvol strafschopgebied. Door een mêlee van spelers zag de Limburgse keeper de bal niet aankomen en die zeilde dan ook laag in de hoek van het doel, 1-1.

De laatste tien minuten waren de 11 van Rood Wit nog steeds niet bij machte om het de 10 van SC Irene echt lastig te maken. Al had de thuisploeg opnieuw uit het niets toch op voorsprong kunnen komen toen een diepe bal van Stef Fasen bij de 2e paal door Jordy Maes van vlakbij op de paal werd gekopt. Het bleef uiteindelijk een teleurstellende 1-1 in een wedstrijd die ook geen winnaar verdiende.

32. van den Bogaerd 0-1; 80. Bettgens 1-1

Rood Wit: Smulders; Damman (62. Bierens), Bettgens, Günüç, v. Etten; Maes, v. Beek, v. Doorn; v. Hout, Kluijtmans (67. Fasen), Pieschel (88. Meulenbroek)
SC Irene: Kessels; Curvers, Peters (82. Steeghs), Selen, Vermeulen, Gielen, v. Rhee, Houben, Thijssen, v.d. Bogaerd (69. Vallen), Jochijms (45. Wilms)